Fižolovi polpeti

Cena: 2,8 €
Kalorije: 1571 kcal
Količina: za 8 polpet

Sestavine:
60 g sončničnih semen – 0,2 €
½ rdeče paprika – 0,4 €
150 g gob – 0,6 €
200 g ovsenih kosmičev – 0,2 €
2 pločevinki fižola – 0,9 €
1 čebula – 0,1 €
2 žlički gorčice – 0,05 €
1 žlica kečapa – 0,05 €
1 žlica sojine omake – 0,15 €
2 žlički lanenih semen (namočenih v vodo) – 0,05 €
začimbe: sol, ½ žličke kajenskega popra, 1 žlička česna v prahu. – 0,1 €

Priprava:

1. Opran fižol najprej preložimo v posodo, kjer ga z vilicami zmečkamo ter mu dodamo začimbe, kečap, gorčico in sojino omako.

2. Oves in sončnična semena na drobno zmeljemo, do teksture, podobne moki. Papriko popečemo, da ovoj porjavi. Ta ovoj nato odstranimo, papriko pa nasekljamo na drobne koščke in jo dodamo fižolu. Na ponvi zatem popečemo tudi čebulo, ki ji po potrebi dodamo vodo, da se zmehča (kuhamo toliko časa, da dodana voda izhlapi, oziroma dokler se čebula ne zmehča), nato pa v ponev dodamo še nasekljane gobe in pečemo še 2 minuti.

3. Vse sestavine dobro premešamo v posodi. Nazadnje počasi dodajamo oves in sončnična semena. Da se sestavine lepše sprimejo, dodamo še lanena semena. Maso pustimo vsaj petnajst minut počivati v hladilniku.

4. Iz mase oblikujemo polpete, jih lahko popečemo na ponvi na malo olja ali pa jih do zlato zapečenega popečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.

5. Polpete lahko postrežemo z bombetko, gorčico in svežo zelenjavo ali pa si z njimi privoščimo pečen krompirček in solato.

Maja Kralj
Maja Kralj

Maja Kralj (1995), po izobrazbi medicinska sestra, trenunto pa obiskujem višjo šolo za informatiko. Od leta 2018 sem aktivistka za pravice živali, v prostem času pa rada poslušam muziko, hodim na koncerte in kuham.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *