S hipodroma v klavnico
S hipodroma v klavnico

S hipodroma v klavnico

 

 

Vsi konji, ki so zmagali na derbijih –

nikjer več jih ni bilo … 

(M. Komelj: Hipodrom)

 

Julija so bili v BBC-jevi Panorami objavljeni posnetki, ki jih je na skrivaj posnela organizacija Animal Aid. Posnetki so razkrili kruto usodo dirkalnih konj, ki so po koncu »kariere«, ki običajno nastopi precej zgodaj, praviloma poslani v prezgodnjo smrt. Šlo je namreč za posnetke, ki so nastali v eni od največjih britanskih klavnic – Drury and Sons. Večina konjev je pred smrtjo prepotovala dolgo pot, ki se je začela na Irskem, kar je lahko pomenilo tudi po več kot 500 kilometrov po kopnem in po vodi.

Članek, ki je spremljal objavo posnetkov, problematizira predvsem »nehumanost« izvedbe, nepotrebno krutost. Poleg že omenjene dolge poti, pri čemer so bile nekatere živali močno poškodovane, kar je bil tudi uradni razlog, zaradi katerega so bile poslane v klavnico, je izpostavljeno to, da so bili konji v nasprotju z regulativi pogosto usmrčeni v prisotnosti drugih konj (mar je res potrebno mnenje veterinarskega behaviorista, da nam je jasno, kaj to pomeni za živali?) in da so bili številni ustreljeni od daleč, kar je lahko pomenilo še posebej dolgo in mučno umiranje, strokovnjak, ki si je ogledal posnetke, pa je ocenil, da vsaj eden od konjev najverjetneje ni bil omamljen.

Čeprav se zdi, da besedilo implicira, da je krutost naštetih praks še posebej gnusna, ker je šlo tudi za konje »nekaterih od največjih imen v svetu konjskih dirk«, s čimer posredno usmerja pozornost k življenju teh konj, to, kako so živeli, kakšno življenje jim je bilo odmerjeno, v resnici ni posebej problematizirano. Kruto naj bi bilo izključno to, kako so umrli, ne pa tudi to, kako so živeli. Praksa izkoriščanja nečloveških živali za zabavo ostaja tako neproblematizirana, kot bi bila prezgodnja smrt teh konjev praktično povsem nepovezana s tistim, kar se je dogajalo pred tem.

Posnetki so sicer vključevali tudi trditve o poskusih ponarejanja dokumentacije in manipulacije čipov, da bi lahko »kontaminirano konjsko meso« doseglo prodajne police, toda kot je mogoče razumeti, naj bi bil uradni razlog za napotitev konjev v klavnice večinoma vendarle evtanazija, torej »povzročitev smrti iz usmiljenja«. Če pustimo širša etična/filozofska vprašanja, povezana z evtanazijo ali, še bolj specifično, evtanazijo nečloveških živali, ob strani: mar ni skrajno cinično govoriti o usmiljenosti pri ubijanju, če je domnevna »nujnost« tega ubijanja prav posledica neusmiljenosti do življenja teh bitij?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *